ciężarna
Ciąża

Grzyby w ciąży – czy można jeść grzyby w ciąży?

W czasie ciąży i karmienia piersią należy uważać, na to co się je. Istnieją bowiem pokarmy, których w tym szczególnym okresie należy unikać. Wiele przyszłych mam zadaje sobie pytanie, czy grzyby również do nich należą?

Wiele osób lubi dodawać grzyby do gotowania, szczególnie sosów, zup, pizzy, sałatek lub przystawek  Czy jest bezpiecznie podczas ciąży? Odpowiedź brzmi  – tak. Więc jeśli jesteś w ciąży i kochasz grzyby, nie ma powodu, dla którego nie powinnaś  z nich rezygnować zupełnie. Należy jednak uważać, aby wybierać odpowiednią odmianę i unikać jedzenia grzybów na surowo. Przez zakupem powinniśmy zweryfikować jego pochodzenie. W czasie ciąży należy pamiętać, że dziecko  całkowicie jest zależne od Ciebie i tego, co spożywasz.  Dlatego musisz bardzo uważać na to, co trafia na Twój talerz.

Czy wolno jeść grzyby w ciąży?

Chociaż należy unikać jedzenia surowych grzybów, po ugotowaniu są świetnym dodatkiem do potraw – zwłaszcza w czasie ciąży. Grzyby maja cenne wartości odżywcze, ponieważ zawierają ryboflawinę, niezbędną do rozwoju kości, mięśni i nerwów dziecka. Ich jedzenie grzybów podczas ciąży jest całkowicie bezpieczne.  Dobrze wiadomo, że grzyb jest owocem zawierającym zarodniki, występującym głównie w glebie. Dlatego jedzenie surowych grzybów nie jest bezpieczne. Ponadto uważa się, że są rakotwórcze. Wiadomo, że gotowanie lub suszenie neutralizuje działanie rakotwórcze, a zatem jest bezpieczne.

Pamiętajmy jednak, aby pod żadnym pozorem nie spożywać grzybów niewiadomego pochodzenia, lub co do których nie mamy pewności, że są to grzyby jadalne!

Zobacz też:

Redakcja
Redakcja portalu dla rodziców Pierwsze Kroki starannie przygotowuje materiały, które dedykowane są zarówno parom starającym się o dziecko, tym, którzy oczekują na poród, jak i szczęśliwym rodzicom małych pociech. Zapraszamy do lektury naszych artykułów!