Spis treści:
Czy w ciąży można jeść miód?
Czy w ciąży można jeść miód? To pytanie zadaje sobie wiele przyszłych mam. Dieta kobiet ciężarnych uzależniona jest od stanu, w jakim się one aktualnie znajdują. Część pokarmów jest zakazana, bowiem może zaszkodzić dziecku lub wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Produktem, który budzi wątpliwości jest miód. Zgodnie z zaleceniami pediatrów, nie należy go podawać niemowlakom ze względu na możliwość zakażenia toksyną botulinową. Organizm dziecka nie jest przystosowany do jej trawienia.
Miód a ciąża
Jednak w przypadków kobiet w ciąży sytuacja wygląda inaczej. Środowisko układu pokarmowego osoby dorosłej jest kwasowe, a zatem bez problemów można miód spożywać. Jest to nawet wskazane, ponieważ jest on źródłem wielu witamin, Może być nawet pomocny w leczeniu licznych ciążowych dolegliwości. Jedną z przypadłości, na które skarżą się ciężarne są poranne mdłości. Sposobem na radzenie sobie z nimi jest picie szklanki wody z cytryną i łyżeczką miodu.
Czy w ciąży mogę zjeść miód?
Taka mieszanka nie tylko uspokoi mdłości, ale również wpłynie pozytywnie na inne dolegliwości, do jakich należą zatkany nos, będący objawem obrzęku błon śluzowych. Kobiety, które spodziewają się dziecka często skarżą się na uczucie pieczenia i zgagi. Jest to wynik zmiany gospodarki hormonalnej i cofania się treści żołądka do przełyku. Miód zawiera naturalne enzymy, które ułatwiają trawienie i zapobiegają zgadze. Można zatem powiedzieć, że miód jest w ciąży wręcz wskazanym dodatkiem.
Zobacz też: