tatar-w-ciazy
Ciąża

Surowe mięso w ciąży – Czy można jeść tatara?

Tatar w ciąży – Czy to dobry pomysł?

Surowe mięso np. w postaci tatara z dodatkiem żółtka, soli, pieprzu, cebuli i marynowanych grzybków to potrawa, która marzy się niejednej ciężarnej. Wszystko przez bardzo wyrazisty smak, którym charakteryzuje się ta popularna potrawa. Czy jednak będąc w ciąży można jeść tatara i w ogolę czy kobiety w stanie błogosławionym mogą spożywać surowe mięso?

Nad wieloma produktami spożywczymi zastanawiamy się czy w ciąży warto po nie sięgać. Zazwyczaj nasze obawy to tylko fanaberie i zupełnie niepotrzebnie przejmujemy się konsekwencjami zjedzenia danej potrawy czy produktu. Tak jest chociażby z mlekiem, które w ciąży nie jest zakazane (o ile nie jesteście na nią uczulone). Niekiedy też, jak w przypadku imbiru można je spożywać jednak nie warto przesadzać z ilością. Jak jednak jest ze spożywaniem mięsa w stanie surowym w ciąży?

Surowe mięso w ciąży – jeść czy zrezygnować?

Wiele kobiet zastanawia się czy będąc w ciąży może spożywać surowe mięso pod różnymi postaciami. Mowa tutaj przede wszystkim o tatarze ale też o sushi, które zawiera surowe mięso ryb. Głównie jednak to tatar chodzi po głowie przyszłym mamom, które nierzadko mają zachcianki żywieniowe i chętnie sięgnęłyby po tę potrawę z surowego mięsa. Czy jednak jest to dobry pomysł?

Niestety będąc w ciąży nie można spożywać surowego mięsa. Musimy sobie więc na te 9 miesięcy, czyli okres trwania ciąży, odpuścić tatara i inne produkty z  surowego mięsa. Zakaz spożywania surowego mięsa w ciąży zarówno mięsa wołowego, wieprzowego jak i kurczaka.

Dlaczego w ciąży nie można jeść tatara?

Zakaz spożywania surowego mięsa wynika z faktu, że mięso takie może pochodzić z niewiadomego źródła (nawet jeśli sprzedawca zapewnia o jego wysokiej jakości) i przez to zawierać trujące bakterie. Jeśli surowe mięso byłoby dodatkowo nieświeże to jeszcze mocniej mogłoby zaszkodzić kobiecie w ciąży. Zarówno bakterie jak i pasożyty, które mogą skrywać się w zepsutym lub starym mięsie stanowią potencjalnie duże zagrożenie dla maluszka rozwijającego się w brzuchu mamy.

Jedzenie surowego mięsa w ciąży wiąże się również z ryzykiem zapadnięcia na takie choroby jak salmonellę, toksoplazmozę, lub listeriozę.

Nie warto więc ryzykować, nawet jeśli bardzo mamy ochotę na tatara, czyż nie?

Drób, wieprzowina, wołowina, baranina w ciąży

Przypominamy więc: w ciąży jedzenie mięsa surowego np. w postaci tatara jest niewskazane z powodu możliwości zaszkodzenia dziecku pasożytami i bakteriami. Dotyczy to każdego rodzaju mięsa tj. wieprzowiny, drobiu, wołowiny itp.

Zjadłam tatara w ciąży. Co teraz?

Jak wspomniano wyżej jedzenie surowego mięsa zawsze jest ryzykowne, gdyż może skończyć się chorobami takimi jak, toksoplazmoza czy listerioza. Co jeśli jednak jesteś w ciąży i nie wiedząc o ryzyku, sięgnęłaś po tatara? Przede wszystkim zachowaj spokój. Prawdopodobieństwo, że stanie się coś złego jest stosunkowo niewielkie. Jeśli mięso było dobrej jakości i świeże nic nie powinno Ci się stać, ani dziecku. Jeśli jednak pojawią się taki objawy jak wymioty, temperatura czy odwodnienie koniecznie udaj się do szpitala, gdyż może to oznaczać zatrucie i być dużym problemem biorąc pod uwagę Twój stan.

Zjadłam niedosmażone mięso w ciąży. Co teraz?

Nieco inna sytuacja jest w przypadku niedosmażonego mięsa. Jak wspomnieliśmy nieco wcześniej obróbka termiczna zapewnia, przynajmniej w pewnym stopniu, wybicie groźnych bakterii. Warunkiem, aby ta metoda była skuteczna jest jednak odpowiednio długa obróbka termiczna, czyli długie smażenie, gotowanie lub pieczenie. Jeśli mięso jest niedosmażone to istnieje ryzyko zachorowania m.in. na salmonellę, podobnie jak w przypadku zjedzenia tatara. Jeśli więc zjadłaś niedosmażone mięso w ciąży koniecznie monitoruj swój stan w ciągu najbliższych kilkunastu godzin. Jeśli zauważysz niepokojące objawy koniecznie zgłoś się do lekarza, który zbada Twój stan zdrowia, a przede wszystkim zadba o Twoje dziecko.

Baranina w ciąży – czy można ją spożywać?

Jeśli zastanawiasz się, czy możesz przyrządzić tatara z baraniny będąc w ciąży to możesz zrobić to, ale pod warunkiem, że zjedzą go Twoi goście, a nie Ty sama. Surowe mięso w ciąży jest zabronione, gdyż jest to niepotrzebne ryzyko dla Twojego dziecka. Zakażenie salmonellą czy listeriozą może być dla dziecka bardzo szkodliwe. Zrezygnuj więc z surowego mięsa baraniego w ciąży, a jeśli masz bardzo ochotę na baraninę to upewnij się, że jest dobrze ugotowana, upieczona lub usmażona!

Tatar z łososia w ciąży – czy można go spożywać?

Surowe ryby mogą być źródłem chorób bakteryjnych i pasożytów. Jeśli więc masz ochotę na tatar z łososia, a jesteś w ciąży to zdecydowanie rekomendujemy poczekać z tym do zakończenia ciąży. To jeszcze tylko kilka miesięcy, na pewno wytrzymasz, a dziecko byłoby Ci wdzięczne!

Czy kobieta w ciąży może dotykać surowego mięsa?

Wszyscy wiemy już, że będąc w ciąży nie powinniśmy jeść surowego mięsa. Co jednak z dotykaniem go? Czy będąc w ciąży możesz dotykać mięsa nieugotowanego np. przeznaczonego na tatar? Oczywiście, kobieta może dotykać surowego mięsa, jednak należy pamiętać, by zawsze po skończonym gotowaniu umyć ręce. Najlepiej w trakcie pracy nad obróbką mięsa (krojeniem, tłuczeniem) myć ręce regularnie.

Co zamiast tatara w ciąży?

No dobrze, wiemy już, że tatara nie powinno się spożywać w ciąży. Co jednak zamiast tatara? Jakie potrawy mogą wybierać kobiety w ciąży, jeśli mają ochotę na tatar? Warto sprawdzić przepisy na tatar z cukinii albo tatar z suszonych pomidorów. Jest to zdrowa alternatywa dla tatara z surowego mięsa albo z ryby takiej jak łosoś, który może być szkodliwy dla ciężarnej.

Czy tatar może spowodować poronienie?

Czy surowe mięso może powodować poronienie? Jest taka możliwość, dlatego należy z pewnością zrezygnować z jedzenia surowego mięsa w ciąży np. pod postacią tatara czy też surowych ryb, które znajdują się w tatarze z łososia lub w sushi. Wszystko dlatego, że surowe mięso jest siedliskiem bakterii i może powodować różnorakie choroby i zakażenia, które mogą być szkodliwe dla dziecka.

Kiedy w ciąży najbardziej uważać na surowe mięso? Który miesiąc najgroźniejszy?

Pierwsze miesiące ciąży są najważniejsze dla rozwoju dziecka. W okresie pierwszych 12 tygodni, czyli do minięcia 3 miesiąca ciąży dziecko rozwija się w brzuchu mamy najszybciej i jest to niezwykle ważny czas w jego życiu. Należy więc wówczas szczególnie uważać na to, co się spożywa i zrezygnować wówczas z surowego mięsa. Oczywiście po 3 miesiącu również musimy uważać na to, co jemy!

Toksoplazmoza w ciąży – jak zapobiegać?

Toksoplazmoza to groźna choroba, której źródłem jest surowe albo nieodpowiednio ugotowane mięso. Jest to choroba bardzo groźna, w szczególności dla kobiet w ciąży i ich dzieci. Jak zapobiegać toksoplazmozie w ciąży? Należy zrezygnować z jedzenia surowego mięsa, myć dokładnie wszystkie produkty spożywcze, często myć ręce.

Redakcja
Redakcja portalu dla rodziców Pierwsze Kroki starannie przygotowuje materiały, które dedykowane są zarówno parom starającym się o dziecko, tym, którzy oczekują na poród, jak i szczęśliwym rodzicom małych pociech. Zapraszamy do lektury naszych artykułów!