Będąc w ciąży zawsze zastanawiamy się jakie produkty mogą zaszkodzić nam i dziecku, które nosimy w brzuszku. Nie chcemy przecież, żeby w tym wspaniałym okresie ciąży stało się coś złego. Bardzo więc uważamy na to co jemy i zawsze przed posiłkiem rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Są takie produkty, o których powszechna jest wiedza na temat spożywania w ciąży bądź nie. Do takich produktów należy chociażby: surowe mięso, sushi czy imbir. Pierwszy z wymienionych produktów jest niewskazany w ciąży, drugi raczej niezalecany (wyjątkiem będzie sushi w wersji bezrybnej), trzeci zaś pomaga nawet w ciążowych mdłościach jednak nie jest zalecany w dużych ilościach. Jak widać więc w ciąży trzeba bardzo uważać na to, co się je. A co z oliwkami? Czy oliwki można spożywać w ciąży?
Oliwki w ciąży
Jedzenie oliwek sprawia dużo przyjemności ze względu na ich intensywny smak i zapach. Chętnie dodajemy je do sałatki greckiej, kanapek a nawet przegryzamy jako przekąskę podczas oglądania filmu czy czytania książki. Czy w ciąży dalej możemy tak robić?
Będąc w ciąży śmiało można jeść oliwki. Oliwki wspomagają rozwój płodu, a do tego zawierają całą masę zdrowych składników jak np. prowitaminę A, antyoksydanty, białka, lipidy, witaminy B1, B2, B3 oraz kwasy tłuszczowe. To wszystko sprawia, że oliwki w ciąży nie tylko można ale i trzeba jeść.