Po ukończeniu kilku miesięcy, z całą pewnością warto rozszerzać dietę dziecka. W związku z tym, warto jest przygotować mu pierwszą zupkę jarzynową. Przepis jest banalnie prosty.
Zupka jarzynowa – składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 1 cała łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół dużego selera
- 1 cała łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie zupy jarzynowej dla niemowlaka:
- Ziemniaki, marchew oraz seler należy porządnie umyć, a następnie obrać
- Warzywa należy pokroić w drobniutką kostkę
- Natkę pietruszki także należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić jak najdrobniej
- W rondelku na niewielkim ogniu należy zagotować nieco wody
- Dodać marchewkę i seler, a po kilku minutach także ziemniaki
- Gotować do miękkości
- Dolać oliwę z oliwek i zagotować
- Po tym czasie należy zdjąć rondelek z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki, a potem wszystko razem zmiksować
- Gotową papkę można podawać swojemu dziecku, ale tylko po ostudzeniu!
Zupa jarzynowa dla niemowlaka będzie najlepszym pierwszym daniem podczas rozszerzania jego jadłospisu. Zawiera same zdrowe warzywa, które nie podrażniają żołądka maluszka, a jednocześnie dostarczają mu wiele potrzebnych witamin. Na taką zupkę można zdecydować się już po czwartym miesiącu życia. Jej wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a więc zupę warto przyrządzać świeżą, bezpośrednio przed jej podaniem małemu smakoszowi.
Zobacz też: