Zdrowie

Produkty bez dodatku cukru – z czego są zrobione i dlaczego są zdrowe?

O szkodliwości cukru wiadomo nie od dziś, jednak wydaje się, że obecnie nasza świadomość w tej kwestii jest o wiele większa niż jeszcze kilka lat temu. Pewnie dlatego coraz chętniej sięgamy po produkty bez dodatku cukru, które są zdecydowanie zdrowsze, a przy tym nie ustępują smakiem tym dosładzanym. Czym są takie produkty? Dlaczego są zdrowe?

Co to produkty bez dodatku cukru?

Wyróżniamy dwie grupy produktów — bez cukru oraz bez dodatku cukru. Ta pierwsza to żywność słodzona poliolami, czyli erytrytolem, maltitolem czy stewią lub taka, która w ogóle nie posiada żadnych słodzących substancji. Natomiast o produktach bez dodatku cukru mówimy wtedy, gdy ich słodycz wynika z cukrów występujących naturalnie w składnikach, np. owocach. Do tego typu żywności nie dodano sacharozy na żadnym z etapów produkcji. Cukrami, które najczęściej występują naturalnie w takich produktach, są glukoza oraz fruktoza. Oczywiście produkty takie są specjalnie oznaczone, tak by klienci wiedzieli, że do ich produkcji nie użyto sacharozy.

Produkty bez dodatku cukru — z czego są zrobione?

Do produktów bez dodatku cukru należą m.in. batony czy soki owocowe, przekąski z dodatkiem miodu lub suszonych owoców. To właśnie owoce są najbogatszym źródłem naturalnie występujących cukrów, a więc produkty z nich stanowią dużą grupę żywności bez dodatku cukru. Oczywiście owoce czy bakalie są znacznie zdrowsze niż przekąski oblane czekoladą. Jednak należy pamiętać, że glukoza czy fruktoza to także cukier, dlatego lepiej nie przesadzać z ilością tego typu produktów. Niewątpliwie takie produkty mogą wpływać pozytywnie na zdrowie w porównaniu do tych słodzonych białym cukrem, czyli sacharozą. Często charakteryzują się one niższym indeksem glikemicznym.

Produkty bez dodatku cukru a zdrowie

Jak już wspomniano, produkty bez dodatku cukru nie są tym samym co produkty bez cukru — warto o tym pamiętać, zamawiając produkty w hurtownii ze zdrową żywnością. Oznacza to, że zawierają cukry, a przy tym mogą także dostarczać całkiem sporo kalorii. Jednak są bardziej sycące niż żywność dosładzana cukrami prostymi, gdyż tworzy się je z bardziej wartościowych składników. Są więc świetną alternatywą dla kalorycznych słodyczy, które cechują się zdecydowanie mniejszą sytością, a przez dodatek sacharozy wpływają niekorzystnie na układ sercowo — naczyniowy i powodują próchnicę. Oczywiście całkowite uniknięcie cukru jest trudne — znajduje się on bowiem nie tylko w słodyczach, ale także w wielu innych produktach spożywczych. Jednak coraz więcej osób stara się ograniczać cukry, właśnie przez wyeliminowanie z diety sacharozy. Wówczas produkty bez dodatku cukru są świetną i zdrową alternatywą.

Mając wybór między żywnością z owocami świeżymi a tą, w której wykorzystano owoce suszone, lepiej zdecydować się na pierwszą opcję. Owoce suszone poprzez odwadnianie mają mniejszą objętość, a w niej tyle samo cukrów co świeże w większej ilości. Przez to wolniej się nimi najadamy, a przy tym dostarczamy sobie więcej cukru i kalorii. Jednak biorąc pod uwagę słodycze oblane słodką czekoladą czy słodzone sacharozą, każdy inny bez dodatku cukru będzie zdrowym rozwiązaniem.

Produkty bez dodatku cukru to świetny krok do wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych. Nic dziwnego, że coraz więcej osób po nie sięga. Dlatego też warto wprowadzić je do asortymentu sklepu, niezależnie od tego, czy jest to sklep z dietetyczną żywnością, czy osiedlowy „spożywczak”.

Redakcja
Redakcja portalu dla rodziców Pierwsze Kroki starannie przygotowuje materiały, które dedykowane są zarówno parom starającym się o dziecko, tym, którzy oczekują na poród, jak i szczęśliwym rodzicom małych pociech. Zapraszamy do lektury naszych artykułów!