imbir w ciąży
Ciąża

Imbir w ciąży – czy można go spożywać?

Imbir to roślina uprawna, którą – jako przyprawę – wykorzystuje głównie kuchnia azjatycka, ale znana jest już chyba w każdym zakątku świata. Szczególne właściwości imbiru przypisywane są jego dużej zawartości olejków eterycznych, które działają leczniczo w wielu dolegliwościach. Korzeń imbiru można spożywać na surowo – jako warzywo lub wyciśnięty z niego sok, suszony i sproszkowany – jako przyprawa, a także w postaci naparu – jako herbata imbirowa, również w wersji marynowanej i kandyzowanej – jako dodatek do ciast czy dań z mięsa.

Imbir ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przyjmowany  w dużych ilościach może zaszkodzić, ale w małych dawkach już jest dla ludzkiego organizmu zbawienny. To wspaniały naturalny lek przeciwbakteryjny i przeciwzapalny, łagodzi objawy choroby lokomocyjnej i wpływa korzystnie na odporność organizmu. W jego składzie znajdziemy witaminy (C, B1, B2, A, E, K), związki mineralne (żelazo, fosfor, potas, wapń). O ile nie będąc przy nadziei, możemy go przyjmować bez zastrzeżeń, o tyle w ciąży musimy wiedzieć, kiedy nam pomoże, a kiedy lepiej go unikać.

Lecznicze właściwości imbiru

Imbir pomaga na problemy z odpornością – zalecany szczególnie w okresie jesienno zimowym, łagodzi dolegliwości żołądkowe, a nawet przynosi pożądane efekty w profilaktyce antynowotworowej. Nie można jednak konsumować go bez ograniczeń.

Imbir w ciaży

Wzmożoną uwagę na dawki imbiru powinny zwrócić kobiety w ciąży, którym, co prawda, imbir przynosi ulgę w pozbyciu się porannych mdłości, jednak powinny spożywać go z umiarem. Maksymalna dawka dla ciężarnej, to 2 gramy sproszkowanego imbiru na dzień. Powodem niewielkiej ilości imbiru lub całkowitym przeciwwskazaniem do jego spożywania jest to, że nadmierna jego ilość może wywoływać skurcze macicy, a tym samym spowodować poronienie lub przedwczesny poród, a także powodować kłopoty w rozwoju płodu, zwłaszcza w drugim trymestrze ciąży.

Jakie są przeciwwskazania stosowania imbiru  w ciąży?

Gdy jesteśmy w pierwszym trymestrze ciąży, imbir może zaszkodzić, gdyż w tych pierwszych trzech miesiącach kształtują się najważniejsze organy dziecka, które mogą z powodu imbiru zostać uszkodzone, ciąża może źle się rozwijać ze szkodą również dla przyszłej matki. Gdy pierwszy trymestr się skończy, możemy już bez obaw wprowadzić korzeń imbiru do swojej diety. Ma on bowiem zbawienny wpływ na złagodzenie bóli żołądkowych oraz pozbycie się nudności, towarzyszących odmiennemu stanowi. Jeżeli jednak mamy silne wymioty, lepiej zaniechać tego specyfiku i udać się na konsultację do lekarza, ponieważ silne wymioty mogą świadczyć o nieprawidłowym przebiegu ciąży.

Jak działa imbir na kobietę w ciąży?

Imbir rozrzedza krew, więc nie powinny go stosować kobiety w ciąży, a właściwie wszystkie osoby, mające kłopoty z ciśnieniem, krzepliwością krwi, cukrzycą. Jeśli istnieją jakieś wątpliwości co do spożywania imbiru, należy w tej sprawie skonsultować się z lekarzem.

Jak jeść imbir w ciąży i nie tylko?

Jeśli już ciężarna upewni się, że do spożycia tego wspaniałego korzenia nie ma przeciwwskazań, to zaleca się spożywanie imbiru w postaci herbatki imbirowej lub wody imbirowej. Ważne, aby nie jeść imbiru w wersji surowej, a przygotować z takowej wyciąg, który działa przeciwwymiotnie, a w połączeniu z miodem podnosi odporność na infekcje i przeziębienie. W tym celu zalewamy plaster imbiru wodą i gotujemy piętnaście minut. Tak przygotowany napój spożywamy w ciągu dnia.

Jakie ilości i w jakiej postaci może zażywać imbir kobieta brzemienna?

Małe ilości imbiru to jeden plasterek lub proszek startego jego korzenia na czubku łyżeczki od herbaty. Jedna taka porcja dziennie w zupełności wystarczy. Dobrze smakują herbatki przygotowane z ciepłej wody z cytryną i miodem plus odwar z gotowanego przez 2 minuty plasterka imbiru.

Herbata z imbirem w ciąży

Herbatka taka ma działanie rozgrzewające, więc podczas chłodnych dni jak najbardziej nam się przyda. Podczas dopadającego ciężarną przeziębienia, może ona ssać w ustach plasterek imbiru, co powstrzyma nagromadzanie się bakterii chorobotwórczych. Pamiętać należy, aby zachować odpowiednie proporcje tego specyfiku, by nie „przedobrzyć”.

W połączeniu z cynamonem można go dodać do sałatek owocowych lub ryżu z jabłkami. Łącząc z kardamonem, kurkumą i goździkami wspaniale podkreśli smak potraw warzywnych oraz mięsnych. Pomoże również w trawieniu tych dań. Imbir może być poddawany wysokiej temperaturze ( tak jak wszystkie przyprawy kuchenne), dzięki temu z powodzeniem można dosypać go do ciasta i upiec. Imbirowe ciasteczka z płatków owsianych smakują wybornie.

Na co pomaga imbir podczas ciąży?

Imbir świetnie pomaga przy opuchniętych nogach, co doskwiera wielu kobietom w ciąży, zwłaszcza w ostatnim trymestrze, zatem warto skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę, czy stosując ten lek medycyny naturalnej możemy sobie pomóc w tej uciążliwej dolegliwości ciążowej.

Oprócz świeżego korzenia imbiru oraz jako sproszkowanej przyprawy, możemy wybrać inne, gotowe preparaty imbirowe: soki, herbatki w torebkach, a nawet imbir w tabletkach. Wszystko zależy od tego, czy wolimy sami poświęcić trochę czasu na przygotowanie napoju, czy też wybieramy ekspresowe zaaplikowanie tej leczniczej rośliny.

Redakcja
Redakcja portalu dla rodziców Pierwsze Kroki starannie przygotowuje materiały, które dedykowane są zarówno parom starającym się o dziecko, tym, którzy oczekują na poród, jak i szczęśliwym rodzicom małych pociech. Zapraszamy do lektury naszych artykułów!