odporność dziecka
Rozwój

3 przysmaki, które zwiększą odporność i zasmakują Twojemu dziecku

Tabletki, syropy… Te “przysmaki” często nie chcą przejść Twojemu maluchowi przez gardło? Nie martwcie się! Stworzyliśmy listę 3 bomb witaminowych, które na pewno mu zasmakują i można je podać na kilka sposobów.

Niepozorny przysmak z Polski pełen witaminy C — Syrop z pigwy

Być może syrop z pigwy kojarzy Was się jedynie jako dodatek do jesiennych i zimowych herbat na rozgrzanie — nic bardziej mylnego! Jest równie skuteczny na wiosnę w sezonie przeziębień, kiedy pogoda płata figle w najlepsze. Ten ciekawy dodatek do napojów nie tylko wzmacnia odporność, ale także stanowi interesującą alternatywę dla cytryn. W jaki sposób? Otóż pigwa zawiera w sobie aż 15mg witaminy C na 100g owocu, a także witaminy z grupy B i związki mineralne, jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor.

Trudno teraz kupić owoce pigwy, żeby przygotować syrop samemu w domu. Jeśli jednak zależy Ci na zakupie produktu jak najlepszej jakości, warto popytać, szczególnie jeśli mieszkasz na wsi, czy nie przygotował go jesienią ktoś z sąsiadów.

Jeśli jednak chcesz zachować przepis, który wykorzystasz po kolejnych zbiorach, zapisz go:

Jak przygotować syrop z pigwy?

  1. Zbierz owoce po pierwszych przymrozkach, umyj dokładnie, zetrzyj na tarce (bez nasion.
  2. Zważ ilość startego owocu i zasyp go cukrem w proporcji 1:1, na przemian przesypując.
  3. Mieszankę przechowuj w temp. pokojowej przez 2 dni, potrząsając 2 razy dziennie słoikiem.
  4. Zlej syrop do słoików razem z kawałkami owocu i przechowuj w lodówce.

Przysmak dobry dla mózgu dziecka, który poleci nawet pediatra z Poznania — Orzech włoski

Wyjątkowo dobrze działa na mózg — być może dlatego przypomina go swoim kształtem. Mowa o orzechu włoskim, czyli bogatym w kwasy omega-3 skarbie z polskich ogrodów.

Warto dodać go do owsianki, zjeść razem z ulubionym owocem czy wsypać do biszkoptu przed upieczeniem.

Co zrobić, żeby dziecku smakowały orzechy włoskie?

Najprościej jest spróbować obrać orzechy ze skórki. To ona najczęściej odpowiada za gorzki posmak podczas jedzenia. Na szczęście łatwo jest się jej pozbyć. Wystarczy wrzucić porcję orzechów do szklanki i zalać wrzątkiem. Po 30 sekundach zlać wodę i ponownie zalać — tym razem zimną. Po takim zabiegu gorzka skórka łatwo będzie schodzić z orzechów i utracą one całkowicie swój nieprzyjemny smak. Będą przyjemnie słodkim przysmakiem, który szybko zniknie w buzi malucha.

Tak przygotowane orzechy z łatwością przemycicie w wielu daniach dla swoich dzieci: zaczynając od pesto, poprzez dodatek do owsianki, na składniku biszkoptu kończąc.

Przysmak, który zwiększa odporność i zasmakuje Twojemu dziecku — Miód.

O wiele zdrowszy od cukru, pełen witamin z grup B, C, E. Polecany do spożywania przez poznańskich pediatrów (i nie tylko!) w sezonie przejściowym. Jego walory smakowe zależą głównie od kwiatów, z jakich jest tworzony. Nadaje się do słodzenia wszystkiego, jednak nie jest polecany do słodzenia potraw pieczonych oraz gotowanych — traci wtedy swoje wartości zdrowotne.

Jeśli maluch po raz pierwszy próbuje miodu — dobrze jest użyć go jako słodzik do ulubionego dania jak na przykład owsianki. Można też poeksperymentować i spróbować stworzyć razem z dzieckiem zdrowe batony, z ulubionych bakalii, których spoiwem będzie właśnie miód. Miód możesz też podać w formie lizaka — po prostu nałóż pewną ilość na łyżeczkę.

Przysmaki, które zwiększą odporność i zasmakują nie tylko Twojemu dziecku.

Wystarczy je oczywiście odpowiednio podać. Mamy nadzieję, że ten tekst ułatwi Wam trochę wyzwanie, jakim jest przemycanie zdrowych składników do diety. Pamiętajcie też, że najlepiej jest najpierw zrobić badania, na przykład u pediatry w Poznaniu, żeby wiedzieć, jakich witamin brakuje Waszemu dziecku. Nadmiar niektórych może być bardziej szkodliwy niż niedobór.

Redakcja
Redakcja portalu dla rodziców Pierwsze Kroki starannie przygotowuje materiały, które dedykowane są zarówno parom starającym się o dziecko, tym, którzy oczekują na poród, jak i szczęśliwym rodzicom małych pociech. Zapraszamy do lektury naszych artykułów!