,,Kaszel suchy, mokry czy mieszany?”. To pytanie, które kiedyś wybrzmiało w dość popularnej reklamie pojawia się w głowie każdego rodzica, którego dziecko zaczyna pokasływać. Czasami pojawia się gorączka, czasami katar i nigdy nie wiadomo czy z przeziębienia nie rozwinie się poważniejsza infekcja. Nie każdy jest przekonany do farmaceutyków, ale też nie wszyscy wierzą w moc domowych sposobów. Jedno natomiast jest pewne – każdy chce jak najszybciej ulżyć swojemu dziecku. Bez znaczenia czy dziecku dolega ból brzuszka, złe samopoczucie, wysypka czy chore gardło. Nie od razu każda infekcja kwalifikuje się do konsultacji lekarskiej i nie zawsze preparat farmaceutyczny okaże się remedium na uporczywy kaszel u chorego.
Spis treści:
Jaki syrop na gardło dla dziecka? Naturalny!
Jest jednak syrop, który możemy zrobić sami, a jego receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie. Chyba nie ma osoby, która by nie spróbowała chociaż raz w życiu tego specyficznego smaku syropu z cebuli. Łatwość z jaką można go przyrządzić i dostępność produktów jest jego niewątpliwym atutem. A wszystko za sprawą warzywa, które będąc podstawowym składnikiem jest zarazem bombą witaminową i skarbnicą minerałów. Cebula zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz E, a także jod, fluor, fosfor, mangan, potas, sód, miedź i karoten. Do tego kwas foliowy i olejki lotne. Takie połączenie wspiera odporność, rozrzedza wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie oraz łagodzi ból gardła.
Syrop z cebuli – przygotowanie
Składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki cukru (zamiast cukru można dodać miód, jeżeli dziecko nie jest uczulone)
- opcjonalnie ząbek czosnku albo 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Cebulę musimy drobno posiekać i układać warstwami np. w słoiku. Każdą z warstw posypujemy cukrem lub polewamy miodem. Naczynie należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 godzin, po tym czasie wytwarza się syrop gotowy do spożycia.
Przechowywanie syropu z cebuli
Tak przygotowany syrop trzeba przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.
Stosowanie
Zaleca się przyjmowanie 2-3 łyżeczek dziennie. Syrop z cebuli można stosować u dzieci powyżej 1. roku życia.
Syrop z cebuli to lekarstwo w 100% pochodzące z natury. Jego zaletami są: brak chemii, słodkawy, choć specyficzny smak i łagodzenie męczących objawów infekcji, takich jak kaszel i ból gardła. Wspomaga odporność i dodaje sił. Wadą może być specyficzny smak, ponieważ cebuli ciężko będzie konkurować z poziomkowymi czy truskawkowymi syropami z apteki, natomiast niewątpliwie warto dziecko od najmłodszych lat przekonywać do rozsmakowania się w naturalnych składnikach, tym bardziej, jeżeli są aż tak skuteczne.